CWI's SMIL Tutorial

SMIL 2.0: Multimedia on the Web

Samenvatting

Beschrijving

SMIL 2.0 specificeert interactieve multimedia voor het Web. Het is onlangs door W3C als 'recommendation' aangenomen - net op tijd voor Multimedia Modeling 2001. De omvang van het document met de specificaties is 15 keer zo groot als van de voorganger SMIL 1.0 SMIL 2.0 biedt veel nieuwe, rijkere mogelijkheden en een rijkere taalconstructies Het kan rekenen op de ondersteuning van de belangrijke industriële spelers, zoals RealNetworks, Microsoft en Oratrix. SMIL 1.0 neemt al een belangrijke plaats in op het Web als het integratie formaat voor de RealPlayer media browser. Het wordt ondersteund door Quicktime 4.1, de GRiNS editor en speler, tezamen met diverse andere spelers. Deze tutorial presenteert SMIL 1.0 en SMIL 2.0, alsmede de programma's hiervoor.

Alvorens in te gaan op de details van de taal SMIL, zal in deze tutorial een overzicht gegeven worden van de componenten die nodig zijn voor een hypermedia document beschrijvingstaal. De SMIL taal biedt de mogelijkheden om media items in een document te specificeren met behulp van URL's, en de relaties van deze objecten in zowel tijd als in plaats te beschrijven, alsmede de links tussen de objecten.

Het doel van deze tutorial is om de concepten, die de fundamenten van de taal SMIL vormen, nader uit te leggen en om voldoende details over de taal over te dragen zodat de deelnemers in staat zijn om zelf eenvoudige presentaties te genereren. Deelnemers zullen begrip krijgen van de onderliggende zaken, als tijd en spatiële layout en de complexiteit van de links in multimedia. De tutorial geeft tevens een overzicht van de belangrijkste SMIL implementators: RealPlayer, GRiNS auteurs omgeving en HTML+SMIL in de Internet Explorer.

Doelgroep

De tutorial is bedoeld voor content ontwikkelaars die reeds HTML documenten creëren en gebruik maken van programma's als Macromedia Director of Authorware. Multimedia ontwerpers, web pagina ontwikkelaars, ontwikkelaars van interface prototypes zoals gebruikersinterface, human factors specialisten en industrieel ontwerpers zullen ook voordeel opdoen van deze cursus. De cursus is tevens geschikt voor deelnemers met minder ervaring met bestaande programma's. Het niveau van de tutorial is elementair, kennis van het Web op een gebruikersniveau is nodig. Niet noodzakelijk op het niveau van een HTML auteur. Hoewel een basiskennis HTML handig is, is het niet noodzakelijk.

Doelen van de tutorial

Het doel van de tutorial is om de concepten, die de basis van SMIL vormen, uit te leggen en om voldoende details te verschaffen zodat de deelnemers in staat zijn zelf eenvoudige presentaties te creëren. Deelnemers krijgen inzicht in de tijdsaspecten en spatiële layout en in de complexiteit van het maken van links in multimedia presentaties.

Achtergrond Instructeur

Lloyd Rutlegde is een onderzoeker bij het CWI. Zijn onderzoek handelt over 'adaptable' hypermedia, en standaarden daarvoor zoals SMIL. Hij heeft zijn Sc.D verkregen aan de Universiteit van Massachusetts Lowell, alwaar hij werkte binnen het lab van gedistribueerde multimedia systemen (DMSL) aan de ontwikkeling van de op HyOctane HyTime-gebaseerde hypermedia omgeving. Dr. Rutlegde is lid van de 'W3C working group', die de SMIL taal ontwikkelde. Hij heeft reeds vele malen een SMIL tutorial gegeven op diverse conferenties en congressen, zoals WWW10, WWW9 en WWW8, ACM Multimedia Modeling 2000 en Hypertext 2001, 2000, 99 en 98. Lloyd is tevens co-auteur van "SMIL: Interactive Multimedia on the Web" dat in het begin van volgend jaar uitkomt.