Lava Literair

lava vlamUitreiking Brandende Pen 2010

Schrijver Jos Jansen heeft De Brandende Pen 2010 gewonnen voor het beste korte verhaal in de Nederlandse taal. De juryleden Paroolrecensent Arie Storm, Meulenhoff-redacteur Bart Kraamer en schrijver Martijn Knol reikten donderdagavond deze literaire prijs uit. Voor het eerst in drie jaar ging de prijs niet naar een Vlaamse auteur. Winnaar Jos Jansen komt uit Apeldoorn.

Overige auteurs op de short list waren onder meer cabaretier Ronald Goedemondt en Maarten Inghels.

De redactie van Lava, initiatiefnemer van de Brandende Pen, ontving ruim vierhonderd inzendingen. De beste twaalf verhalen zijn gepubliceerd in Lava 16.1, verkrijgbaar in alle boekhandels.

Lees het juryrapport hier.

lava vlamEen uur lang Lava bij VPRO's De Avonden

Donderdag 27 augustus hebben hoofdredacteur Xavier van Leeuwen, redacteur Tijs van der Storm en dichteres Florence Tonk een uur gepraat over de komende Noord-Amerika special van Lava.

Beluister het programma hier.

lava vlamFeest Zuid-Amerika Special groot succes

De lancering van Lava 15.2 is op zaterdag 30 mei in het Amsterdamse filmtheater Rialto feestelijk afgesloten. Klik hier voor een impressie van dit Zuid-Amerikaanse feest.

In deze Lava werk van Alonso Cueto, Mario Vargas Llosa, Roberto Bolaño, Cees Zoon.

lava vlamElke Geurts prijswinnaar met publicatie in Lava

De Nieuw Proza Prijs Venlo 2008 is toegekend aan Elke Geurts. Zij ontvangt 1250 euro voor het beste verhaal in 2007 in een Nederlandstalig literair tijdschrift gepubliceerd door een auteur die eerder nog geen verhalend proza in boekvorm had gepubliceerd. Het winnende verhaal, 'De Nomadensnaar', verscheen in Lava in maart 2007.

Elke Geurts (Heijen, 1973) publiceerde in 2007 en 2008 ook verhalen in de tijdschriften De Brakke Hond, Bunker Hill en Op Ruwe Planken. Dit voorjaar verscheen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam haar verhalenbundel Het besluit van Dola Korstjens. Zij werkt behalve aan nieuwe verhalen, ook aan hoorspelen en toneelstukken. Zij volgde de opleiding Dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en woont in Amsterdam.

Voorgaande winnaars van de Nieuw Proza Prijs waren onder meer Arnon Grunberg (1994), Manon Uphoff (1996), Karel Glastra van Loon (1998) en Erwin Mortier (2000).

lava vlamTwo-book deal voor Brusselse theatermaker Vandecasteele

De Vlaamse golf zet door bij Amsterdamse uitgevers: nadat Joost Vandecasteele (1979, schrijver, standup komiek en theatermaker bij het gezelschap Abattoir Fermé) de Brandende Pen 2007 van Lava Literair had gewonnen, werd hij door de Amsterdamse literair agent Paul Sebes benaderd om eens te praten over zijn werk. Sebes: 'Wat hij schrijft vond ik steengoed, keihard, hyperrealistisch en vaak erg grappig.' Vandecasteele bleek vergevorderd met de verhalenbundel Brulletje. De meerderheid van deze verhalen was reeds gepubliceerd in literaire tijdschrijften als De Revisor, Lava Literair, Deus ex Machina en De Brakke Hond. Maar ook een roman, De Slag om Neo-Sparta genaamd, was reeds in de maak. Met dit materiaal is Sebes uitgeverijen gaan benaderen. De vijf belangrijkste literaire huizen in Amsterdam toonden interesse, maar Peter Nijssen van de Arbeiderspers wist Vandecasteele en Sebes met zijn enthousiasme en een contractvoorstel voor zowel de bundel als de roman te overtuigen. Nijssen: 'Het talent spat van de pagina's. We gaan Brulletje meteen in 2009 brengen.' Vandecasteele, die met zijn bundel en ambitieuze roman iets nieuws probeert te creëren binnen de Nederlandstalige literatuur, is zeer verheugd met de deal en het vertrouwen van de Arbeiderspers.

  De Avonden / Mediapartner

lava vlamLavaLiterair op Twitter

Volg @LavaLiterair op Twitter!


lava vlamLiterair nieuws